S nachts vaak plassen

Een goede nachtrust is belangrijk voor uw gezondheid en welzijn. Een grote irritatie is s nachts vaak plassen. Hoe komt dit, en wat kunt u aan dit veel voorkomende probleem doen?

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak is dat er s avonds voor het slapen relatief veel gedronken wordt. Dit effect wordt vergroot door alcohol en cafeïne. Ook het nemen van vocht afdrijvende middelen, zoals bepaalde medicijnen maar ook zout, zijn een oorzaak van s nachts vaak plassen. Bepaalde afwijkingen, zoals een blaasontsteking, overactieve blaas of een vergrote prostaat zorgen er ook voor dat u vaker moet plassen. Daarnaast is er een psychologisch effect, waardoor u denkt te moeten plassen.

Tips

Een belangrijke tip tegen s nachts vaak plassen is het minder drinken aan het eind van de avond. Vermijdt alcohol en cafeïne (koffie). Ga voor u naar bed gaat naar het toilet. Let erop dat u niet te zout eet, dit kan het probleem verergeren. Bekkenoefeningen kunnen helpen om de spieren rond uw blaas te verstevigen. Mocht het probleem zich desondanks niet oplossen, kunt u altijd contact opnemen met uw huisart.