Overactieve blaas
Een overactieve blaas is een aandoening die voorkomt bij meer dan 1 miljoen mensen in Nederland. De aandoening treft evenveel mannen als vrouwen.
Hoe werkt de blaas normaal gesproken
De blaas is een holle spier waarin urine die vanuit de nieren komt, wordt opgespaard. Zodra de blaas vol is, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd en voelt men aandrang. De blaas trekt zich kort samen om vervolgens tijdens het plassen verder samen te knijpen om zo de blaas te kunnen legen.
Zo werkt de overactieve blaas
Bij een overactieve blaas trekt de blaas te sterk en te vaak samen. Dit gebeurt ook terwijl de blaas nog niet vol is. Hierdoor ontstaat plotseling een sterke aandrang, waarbij soms zelfs wat urine wordt verloren.
Wat zijn de oorzaken
Bij Alzheimer, MS, Parkinson of een dwarslaesie zijn er beschadigingen aan de zenuwen, waardoor een overactieve blaas kan ontstaan. Verder kunnen blaasontstekingen, blaasstenen en blaastumoren een oorzaak zijn. Ook een goedaardige vergroting van de prostaat en het te vaak aanspannen van de bekkenbodemspieren kunnen een overactieve blaas tot gevolg hebben. Bij de meeste mensen wordt echter geen oorzaak gevonden. Wat kan er aan worden gedaan. De behandeling bestaat uit een combinatie van fysiotherapie en medicijnen.